Koninklijke Bibliotheek
De Koninklijke Bibliotheek is Nederlands nationale bibliotheek in Den Haag, opgericht in 1798. Het bevat o.a. dagboeken, memoires en diverse publicaties van en over Willem Oltmans.
Willem Oltmans heeft zijn originele dagboeken in 1992 geschonken aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Later volgde andere stukken van en over Oltmans, ook van andere verzamelaars. Het bestuur van de Willem Oltmans Stichting moet toestemming geven voor het raadplegen van het Oltmans-archief.
Nationaal Archief
Het Nationaal Archief, gevestigd te Den Haag, is de grootste openbare archiefinstelling in Nederland. Er ligt bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland opgeslagen in 125 kilometer aan documenten, kaarten en foto’s. Het fungeert in formele zin als Algemeen Rijksarchief voor Nederland en als Rijksarchief in Zuid-Holland.
Dit archief bevat o.a. delen van het archief van Buitenlandse Zaken, foto’s, stukken over Willem Oltmans etc. Dit archief is online te raadplegen.
Beeld en Geluid
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (afgekort Beeld en Geluid) is een audiovisueel archief met museale functies gevestigd in Hilversum. Het bevat divers beeldmateriaal, o.a. televisieprogramma’s waarin Willem Oltmans te gast was, documentaires en interviews. Dit archief is online te raadplegen.
Persmuseum
Het Persmuseum is in 2017 gefuseerd met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Op de oude locatie werd het per 19 juni 2017 gesloten en het verhuist naar gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum.
Correspondentie tussen Willem Oltmans en zijn uitgever Wim Hazeu, een aantal typoscripten en divers documentatiemateriaal betreffende zijn dagboeken. Dit archief is online te raadplegen.
John F. Kennedy Library
De bibliotheek en het bijbehorende museum werden in 1979 ingewijd door president Jimmy Carter in het bijzijn van leden van de familie Kennedy.
Er is een memo opgesteld door Willem Oltmans voor Kennedy’s veiligheidsadviseur W.W. Rostow, verslag van een ontmoeting tussen Luns en John F. Kennedy, en correspondentie over Sovjet-relaties. Dit archief is online te raadplegen.
Boeken over Willem Oltmans
Willem Oltmans Stichting
De “Willem Oltmans Stichting” beheert het literaire nalatenschap van de journalist en schrijver Willem Leonard Oltmans (Huizen, 10 juni 1925 – Amsterdam, 30 september 2004). Voornaamste activiteit van de stichting is het publiceren, in nauwe samenwerking met uitgeverij Papieren Tijger, van de dagboeken (“Memoires”) van Willem Oltmans.
Contact
Wilt u toegang tot het archief van Willem Oltmans bij de Koninklijke Bibliotheek, wilt u teksten van Willem Oltmans gebruiken of hebt u vragen over de Willem Oltmans Stichting dan kunt u dit hier kenbaar maken.